forstahjaalpen
Utomhusguide

Utomhusguide

Guide: 9 saker alla bör ha i sitt första hjälpen kit

Hur förbereder man sig för skador på fjället? Hur mycket hjälpmedel behöver man? Köpa färdig väska eller plocka ihop en egen?

Texten innehåller reklam genom annonslänkar för Outdoorexperten och Lloyds Apotek.

Förhoppningsvis behöver man inte använda sitt första hjälpen kit så mycket, men det är ändå något man alltid bör ha med sig. Vilken du ska välja och vad som bör finnas i den beror både på vilken typ av äventyr du ska göra, men också din egen kunskap kring första hjälpen. Grundregeln är att du måste känna dig bekväm och kunna använda allt som finns i väskan, annars gör det ingen nytta. Nedan är 9 stycken saker jag tycker alla borde ha med sig ut på sina äventyr. En bra första hjälpen väska kan vara livräddande när du är långt ifrån snabb hjälp! 

Idag finns det hundratals varianter på färdiga första hjälpen kit som räcker långt för de vanligaste äventyren och passar det flesta oavsett kunskapsnivå. Ju mer avancerat äventyr och ju mer kunskap du själv har i ämnet, desto mer troligt är det att du vill plocka ihop ditt eget kit och anpassa det specifikt för dina behov. Här är en länk till några färdiga kit samt tillbehör från Outdoorexperten.se

...och utökat innehåll beroende på typ av äventyr.

Listan ovan kan ses som inspiration till vad som kan/bör finnas i en väska. Oftast är det enklaste också det mest användbara och nödvändiga. Man kommer mycket långt med ett första-förband, tejp, stabiliserande linda och plåster, då de vanligaste skadorna ofta handlar om stukningar eller skavsår. Sax eller tång finns ofta på ditt multiverktyg eller fickkniv, och rent vatten räcker gott för att rengöra de flesta sår.

Lite mer avancerad första hjälpen.

Vill man ta steget för mer avancerade tillbehör till den längre turen, där hjälpen är oftast är längre bort kan man utöka sin arsenal med exempelvis en sam-splint. Sam-splint är en aluminiumskena som är täckt med en mjukare plast. Den tar liten plats ihoprullad, men när man böjer skenan blir den hård och stabil och kan då tillfälligt ersätta ett gips vid exempelvis en bruten arm. Här är det dock återigen mycket viktigt att man inte glömmer grundregeln; se till att du vet hur sakerna i din väska fungerar och hur de används! Öva på dig själv innan och träna på olika skador eller scenarion så du vet hur du ska göra när det verkligen gäller. Avseende sam splints så kan man lära sig massor via youtube, här länkar jag till en bra kanal med filmer för olika användningsområden. Just denna är en vanlig vikning för en handledsskada: Sam-splint handled.

Listan kan egentligen göras oändlig då det finns tusentals varianter av plåster och bandage för olika ändamål, . För att spara plats i väskan ska du därför välja sådant som kan användas till fler saker än en. Det går till exempel utmärkt att använda en kompressionslinda eller en halsduk som en mitella, och tejp fungerar bra som ersättning till skavsårsplåster.  

Boktips

Om du, precis som jag, har ett extra intresse för första hjälpen och vad du bör tänka på medicinskt när du är långt från närmaste sjukstuga kan jag varm rekommendera boken ”Vildmarksmedicin” av Olivia Kiwanuka. Den går på ett enkelt men ändå djupare sätt in på de sakerna man bör tänka på innan man ger sig ut på sina expeditioner eller liknande. Lättläst, oavsett om man är medicinskt utbildad eller inte. Förutom medicinska kunskaper tar den även upp vikten av förberedelser och planering inför dina äventyr, vilket gör att du förhoppningsvis slipper använda din första hjälpen väska över huvud taget…

Förbered dig, gå en kurs!

Ska man ha någon nytta av sitt första hjälpen kit så är det som jag nämnt tidigare mycket viktigt att man vet hur man använder det. Det spelar ingen roll hur mycket saker du fyller väskan med, om du sen inte kan använda dina saker. Ett tips kan då vara att gå en första hjälpen kurs! Första hjälpen lärs ut av olika aktörer, men en som jag själv gått och som jag kan rekommendera är den för Röda Korset. Kursen ges ofta under några kväller/helger där man blandar teori med praktik. Där får man öva på saker man har nytta med även i vardagen, och inte bara när man är ute på äventyr. Den gör att man känner sig mycket tryggare när olyckan är framme, och den passar bra även för de som redan har vårdutbildning. Man får ett nytt perspektiv och nya kunskaper för situationer man kan hamna i utanför arbetsplatsen. 

pannlampa

Vilken Pannlampa är Bäst?

Sidan innehåller annonslänkar från Outdoorexperten Vilken pannlampa som är bäst beror förstås på vad man ska använda den till och hur mycket pengar man vill

Läs mer »

2 reaktioner på ”Guide: 9 saker alla bör ha i sitt första hjälpen kit”

  1. Pingback: Rätt packning för vandring i Värmland – sunnevandrarhem.se

Lämna en kommentar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Den här hemsidan använder "cookies" för att ge dig den bästa upplevelsen på sidan. Genom att klicka på knappen accepterar du villkoren som finns under vår Privacy Policy.